Tot ce trebuie să știi despre microbiomul pielii
26.05.2023Surprinzător sau nu în interiorul corpului nostru avem microorganisme prietenoase. Ceea ce este și mai surprinzător este că și la suprafața pielii găsim milioane de microorganisme care joacă un rol similar cu cele din intestin. Ele ne protejează corpul împotriva agenților patogeni, influențează imunitatea, dar și inflamația.
Ce este microbiomul pielii?
„Microbiomul pielii este o comunitate de bacterii, ciuperci și viruși – iar unii oameni includ acarieni – care stau pe și în pielea noastră”, a spus Dr. Heidi H. Kong.
Cercetătorii încă explorează exact cum funcționează microbiomul pielii. Aceste bacterii „prietenoase” pot ajuta la creșterea controlată a microbilor dăunători. Există încă multe lucruri care nu sunt clare, dar se pare că un microbiom sănătos ar trebui să fie echilibrat și divers, potrivit cercetărilor publicate în International Journal of Cosmetic Science în noiembrie 2019.
Care sunt beneficiile unui microbiom sănătos al pielii?
Există unele dovezi, inclusiv În cercetarea menționată anterior publicată în Jurnalul Internațional de Știință Cosmetică, sunt unele dovezi care spun că dezechilibrele petrecute în microbiomul pielii pot duce la inflamație celulară, iar acest lucru a fost legat de multe boli cronice. Bacteriile și ciupercile nesănătoase de pe piele pot provoca inflamații și pot activa sistemul imunitar, spune dr. Baumann.
Totuși, legate de microbiomul pielii sunt legate câteva afecțiuni ale pielii precum:
- Acneea
- Eczema
- Rosacea
- Psoriazis
Cum reușește microbiomul să se dezechilibreze?
Microbiomul pielii tale este relativ stabil și rezistent. Dar Baumann spune că factorii de mediu, produsele de înfrumusețare, demachiantele și o alimentație săracă ar putea dăuna. Mai mult, se știe că antibioticele orale ucid bacteriile sănătoase de pe piele. Oamenii sănătoși care au luat antibiotice au dezvoltat bacterii rezistente la acestea, bacteriile fiind detectate pe pielea lor un an mai târziu.
Cum să-ți păstrezi microbiomul pielii în parametri
Pentru a vă proteja microbiomul pielii, puteți alege produse de curățare blânde pentru îngrijirea pielii. „Dacă este prea abraziv, îți pregătești pielea pentru a fi un mediu bun pentru agenți patogeni sau bacterii cărora le place să se atașeze de o barieră care nu este intactă”, spune dr. Kong. „Și de obicei nu aveți nevoie de ceva antimicrobian, decât dacă este pentru igiena mâinilor.”
Inspirație:
https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/everything-you-need-to-know-about-the-skin-microbiome/